Mityba

Sveikas gyvenimo būdas labai svarbus žvynelinės simptomų mažinimui. Sergančiųjų racionas turėtų atitikti visus sveikos mitybos principus: saikingumą, maisto produktų įvairovę bei balansą.

Pacientai turėtų stengtis pasiekti ir palaikyti normalų kūno svorį, todėl jiems rekomenduojama nevalgyti itin riebiai, saldžiai bei aštriai.

Taip pat ypač svarbu nerūkyti bei nepiktnaudžiauti alkoholiu.

Nors griežtų dietinio šios ligos gydymo reikalavimų nėra, pastebėta teigiama kai kurių maistinių medžiagų ir produktų įtaka ligos eigai: asmenims, sergantiems žvyneline, rekomenduojama vartoti daugiau omega-3 riebalų rūgščių turinčių produktų (žuvų taukų, linų sėmenų aliejaus, žuvies) ir mažiau arachido rūgšties turinčių produktų (mėsos, kiaušinių).

Taip pat pastebėtas teigiamas begliutenės dietos efektas, taigi vengtini kviečiai, rugiai, avižos bei miežiai.

Sergančiųjų žvyneline racionas turėtų būti papildytas daržovėmis ir vaisiais, turinčiais daug karotinoidų, flavonoidų ir vitamino C.

Odos būklė pagerėja vartojant maisto papildus, mažinančius oksidacinį stresą: seleną, vitaminą E.

Taip pat žvynelinės simptomų mažinime itin svarbus vitaminas D, kurio pagrindinis šaltinis yra menkių kepenų aliejus.